Nggoleki
Nutup kothak panelusuran iki.

Kabeh Sampeyan Perlu Ngerti Babagan Kekerasan Bahan

Jelajahi dhasar kekerasan material, kalebu jinis, metode tes, lan faktor sing mengaruhi, ing manufaktur lan teknik.
HITOP / Blog / <a href="https://hitopindustrial.com/jv/atose-saka-bahan/" title="Kabeh Sampeyan Perlu Ngerti Babagan Kekerasan Bahan">Kabeh Sampeyan Perlu Ngerti Babagan Kekerasan Bahan

Iki minangka aturan umum yen sampeyan nimbang lingkungan fungsional ing ngendi bagean tartamtu bakal digunakake utawa diinstal. Milih bahan sing digunakake ing produksi produk mesthi angel, nanging panggunaan pungkasan minangka pandhuan sing paling apik yen ana kebingungan kasebut.

Salah sawijining aspek sing paling penting sing dadi pusat nalika nggawe keputusan produksi yaiku kekerasan material. 

Kekerasan material, ing pandang sepisanan, bisa uga katon kaya konsep sing diwenehake, nanging undercurrent saka aspek iki jero. Ing artikel iki, kita bakal nemokake lan nganalisa pentinge lan jinis kekerasan materi, mula siyap-siyap dadi pencerahan!

Apa Kekerasan Material?

Sing ngerti, iku penting kanggo duwe materi sing bisa tahan ewah-ewahan bentuk, dents, goresan, etc. Ing tembung prasaja, atose materi punika ukuran resistance materi menyang pasukan njaba. Sejatine, kaya ngomong babagan kekerasan logam, mineral, plastik, lsp.

Kekerasan Bahan

Contone, lebokake driji ing permukaan berlian lan banjur ing potongan kapur. Sampeyan bakal mirsani sing mirah Gamelan, lan kapur crumbly & ora rata. Bentenipun ing respon kanggo pasukan njaba ngandhani kabeh bab atose materi.

Kekerasan Baja ing Manufaktur Mould

Kekerasan baja minangka faktor penting ing produksi cetakan. Alasane yaiku mengaruhi kinerja, daya tahan, & umur cetakan. Saiki, sampeyan kudu ngerti manawa kekerasan minangka faktor penting sing kudu ditimbang nalika milih baja sing sampurna kanggo cetakan. 

Ing manufaktur cetakan, sampeyan bisa ngukur kekerasan kanthi nggunakake timbangan kaya Rockwell (HRC), Brinell (HB), utawa Vickers (HV). Kanggo baja, kekerasan sing luwih dhuwur bakal menehi resistensi nyandhang sing luwih apik lan umur sing luwih dawa kanggo alat kasebut.

Kene sawetara saka umum baja cetakan lan kisaran atose. Kaping pisanan, ana baja pra-hardened (HRC 30-40), sing oke kanggo volume produksi kurang nganti medium. Sabanjure, sampeyan duwe baja hardened (HRC 40-50), sing digunakake kanggo aplikasi cetakan umum. Sawisé iku, sampeyan bakal nemokake baja Highly hardened (HRC 50-60+), kang digunakake kanggo produksi volume dhuwur. 

Sampeyan bisa milih salah siji saka kategori kasebut ing ndhuwur. Nanging, elinga yen sampeyan pengin nerusake karo ngecor injeksi & ngecor komprèsi, Pick dhuwur-hardened baja & hardened baja, mungguh. Baja medium-hardened apik kanggo ngecor jotosan. 

Pungkasane, perawatan permukaan mesthi bisa nambah kekerasan lan nyandhang & kualitas cetakan.

Jinis Kekerasan Material

Mulane, ora salah ngomong yen kekerasan materi gumantung saka keluwesan, kekuatan, ketegangan, plastisitas, viskositas, lan liya-liyane.

Kekerasan Scratch

Goresan minangka garis sing cetha sing kedadeyan nalika bahan sing atos nyikat karo bahan sing luwih alus. Iki bisa nyebabake goresan katon. Contone, sampeyan bakal mbukak telpon anyar, lan sampeyan kuwatir babagan goresan sing ora bisa dihindari. Saiki, yen materi kasebut nduweni sifat tahan gores sing apik, telpon sampeyan bakal aman. Nanging, kosok balene bisa nglarani.

Jinis Kekerasan Material

Ana akeh cara kanggo mriksa ketahanan goresan materi, kayata Skala Kekerasan Mohs. Sampeyan bisa nggunakake iki kanggo mineral utawa keramik. Dadi, bahan kanthi kekerasan goresan sing dhuwur bisa nahan saben goresan ing srengenge.

Keuntungan saka kekerasan ngeruk yaiku sampeyan ora kudu mbuwang dhuwit kanggo ndandani maneh. Sampeyan bisa tuku produk sing katon anyar kanggo sisa urip sampeyan. Yen sampeyan isih duwe mamang, sampeyan bisa tansah pindhah kanggo test atose ngeruk lan ora kelangan lumahing Gamelan.

Rebound Hardness

Sabanjure yaiku kekerasan rebound. Mbayangno sing lagi dribbling basket, lan mbalek maneh. Saiki, iki bisa ditindakake amarga sifat kekerasan mbalek maneh saka materi kasebut. Dadi, atose rebound rada kaya kualitas bouncing nanging kanggo bahan. 

Sawijining materi ing dasare bisa nyerep energi nalika digebug lan banjur mumbul maneh menyang wujud asline. Contone, karet compresses nalika sampeyan remet lan banjur bali menyang wangun asli nalika sampeyan ngeculake. 

Sampeyan bisa nggunakake tes Charpy lan Izod kanggo mriksa atose mbalek saka materi. Kanthi cara iki, sampeyan bisa mriksa carane materi bisa njupuk hit lan bali kuwat. Ing tembung prasaja, mung nyelehake palu saka sawetara dhuwur lan ndeleng yen bali menyang tingkat padha. Yen ora, mesthine nduweni kekerasan mbalek maneh. 

Kekerasan Indentasi

Conto sampurna nyoba kanggo mencet jempol menyang Piece saka keuangan. Dadi, kesan sing ditinggalake ing adonan kasebut menehi gambaran babagan kelembutan utawa kenceng adonan kasebut. Kaya mangkono, kekerasan indentasi ngukur sepira tahan materi sampeyan marang kekuwatan eksternal.

Ana sawetara tes kanggo iki, kayata tes Brinell lan Vickers. Sampeyan mung kudu mencet obyek cukup hard menyang materi lan ngukur indentation. Akibaté, sampeyan bakal duwe sawetara materi ing tangan sing ora nyerah ing meksa, utamané nalika ana impact dadakan. 

Faktor-faktor sing Ngaruhi Kekerasan Material

Iku tansah penting kanggo mbudidaya sawetara faktor sing bisa mengaruhi atose materi saka materi, lan padha:

Struktur Kristal

Bayangake bahan kaya sing digawe saka blok bangunan cilik. Sawetara bahan ngatur blok kasebut kanthi cara sing rapi lan teratur, kaya tumpukan bata sing disusun kanthi apik (struktur kristal). 

Liyane rada sembrono, kaya sekelompok Lego sing kasebar (struktur amorf). Saiki, nalika nerangake kekerasan, cara pamblokiran kasebut diatur. Bahan kanthi rencana sing cetha kristal cenderung nduweni karakteristik kekerasan sing beda dibandhingake karo struktur sing luwih acak.

Ukuran gandum

Coba bahan-bahan kaya-kaya digawe saka akeh biji-bijian cilik, kaya scoop saka wedhi. Saiki, yen biji-bijian iki gedhe, bakal ana alangan sing luwih sithik. Nanging, yen dheweke cilik, bakal ana akeh alangan cilik. 

Ukuran gandum sing luwih cilik umume tegese luwih akeh alangan sing bisa diganggu. Iki mung tegese ana cacat cilik utawa irregularities sing bisa mengaruhi cara bahan bengkok. Dadi, alangan sing luwih akeh asring nyebabake kekerasan sing luwih dhuwur.

Suhu

Saiki ayo ngomong babagan suhu. Bayangake materi sampeyan minangka klompok wong ing pesta. Ing temperatur sing luwih dhuwur, padha karo tamu sing ngobrol kanthi bebas lan obah kanthi gampang, sing nambah gerakan atom. 

Nanging, nalika kahanan dadi adhem, para tamu bakal beku ing papan kasebut. Ing materi, mobilitas atom sing suda ing suhu sing sithik bisa dadi luwih angel. Sampeyan bisa ngomong sing wis dadi luwih tahan kanggo owah-owahan amarga atom ora bisa obah akeh.

Carane Nguji Kekerasan Material?

Sanajan sampeyan wis ngerti babagan teori kekerasan material, penting kanggo ngerti carane nindakake tes kasebut. Ayo ngomong babagan tes kasebut saiki:

Tes Kekerasan Rockwell

Tes Kekerasan Rockwell

Prinsip ing mburi tes iki kalebu mriksa kekuwatan materi kanthi ngukur sepira bisa nolak nalika ditekan kanthi keras. Kanggo nindakake iki, sampeyan bisa nggunakake alat sing disebut indentor. Alat iki digunakake kanggo mriksa sepira adohe bisa nyurung beban sing abot menyang materi.

Kanggo wiwitan, gunakake mung beban sing luwih entheng kanggo mesthekake indentor ana ing papan sing bener. Banjur rawuh acara utama, ngendi sampeyan bisa nggunakake beban abot. Mangga mirsani carane jero indentor menyang materi. 

Nanging, ana macem-macem skala kanggo nganalisa asil. Kanggo bahan keras, sampeyan bisa nggunakake skala HRC, lan kanggo bahan alus, skala HRB. Tes iki apik banget kanggo logam lan wesi. Contone, sampeyan bisa nggawe manawa logam ing mesin mobil utawa wesi ing pit sampeyan kanggo tantangan. 

Tes kekerasan Brinell

Tes Kekerasan Brinell kaya menehi remas sing ramah lan ndeleng kepiye tanggapane. Iku kabeh babagan mriksa "dentabilitas" materi kanthi ngukur ukuran penyok. Sampeyan bisa nggunakake alat khusus sing disebut indentor bola kanggo proyek iki. 

Prosedur iki prasaja; mung miwiti kanthi mencet cilik, werni bunder menyang Piece saka materi. Ing tes iki, sampeyan bisa ngetrapake jumlah tekanan sing wis dingerteni ing indentor bunder iki. Sawise penet, njupuk Ndeleng ing dent kiwa konco. Kaya dene nyawang akibate jempol sing dipencet dadi playdough. Ukuran penyok iki wigati, lan rumus kanggo ngowahi ukuran penyok iki dadi nomer tansah digunakake. 

Tes iki kaya superhero tes kekerasan kanggo logam. Biasane digunakake kanggo mriksa kepiye logam sing angel lan tahan nalika rada remas. Sampeyan bisa nggawe manawa campuran ing panci masak favorit bisa nangani tekanan saben dina sing bisa diadhepi.

Tes kekerasan Vickers

Ing tes iki, sampeyan bisa mriksa keprigelan materi nganti titik berlian cilik. Bayangake inten cilik kanthi bentuk piramida. Saiki, bayangake mencet berlian iki dadi bahan kanggo ndeleng kepiye tanggapane.

Bayangake inten cilik kanthi bentuk piramida. Saiki, bayangake mencet berlian iki dadi bahan kanggo ndeleng kepiye tanggapane. Ing tembung sing luwih prasaja, iku kabeh babagan ngukur ukuran lekukan sing ditinggalake dening berlian cilik iki nalika ketemu karo bahan ing ngisor beban.

Kaping pisanan, sampeyan kudu ngetrapake beban menyang berlian cilik iki, kaya kanthi alon-alon nyorong menyang materi. Mikir minangka berlian menehi materi sethitik nudge. Yen wis rampung karo iki, njupuk dipikir ing dent digawe. Saiki, iki sing paling apik - ngukur diagonal lekukan, kaya mriksa sepira amba lan dawane.

Tes Kekerasan Knoop

Tes Kekerasan Knoop

Iki minangka sedulur cedhak saka tes Vickers, tes kekerasan Knoop. Kaya sedulur nanging piranti sing bentuke beda. Bayangna inten, nanging wektu iki, bentuke kaya rombus cilik, dudu piramida. Iku indentor Knoop. Saiki, pencet alon-alon berlian unik iki dadi bahan kanggo ndeleng kepiye reaksi kasebut.

Tes Knoop iku kabeh babagan ngukur lekukan sing ditinggalake dening berlian rhombohedral iki nalika sampeyan ngetrapake beban. Ing tes iki, sampeyan kudu ngukur diagonal sing dawa lan cendhak. Kajaba iku, sampeyan bisa mriksa dent saka rong sudut sing beda.

Tes Kekerasan Pantai

Yen sampeyan kepengin weruh carane alus utawa angel kasus telpon karet, banjur Shore Hardness Test iku wong kanggo sampeyan. Tes iki kaya poke sing lembut kanggo ndeleng sepira bahan, utamane elastomer lan polimer sing squishy (mikir karet lan plastik), bisa ditangani sadurunge nuduhake tandha lekukan.

Iku padha kanggo mriksa pinten kasur busa memori squishes nalika sampeyan menet ing. Tinimbang berlian utawa piramida, ing kene sampeyan kudu nggunakake alat khusus sing diarani durometer. Iku probe loropaken sing alon-alon mencet menyang materi. 

Durometer ngukur sepira indentasi materi. Kanthi cara iki, sampeyan bisa ndeleng sepira jero driji sampeyan mencet menyang potongan lempung. Gumantung apa sing sampeyan tes, apa karet alus utawa plastik sing angel, panguasa utawa timbangan sing beda digunakake. Kanggo bahan sing luwih alus, ana skala Shore A, lan kanggo sing luwih angel, ana skala Shore D. 

Tes Microhardness

Bayangake tes kasebut, nanging nggedhekake rincian sing paling cilik yaiku apa Pengujian Microhardness iku kabeh babagan. Ora kaya tes liyane, sampeyan bisa duwe bagean cilik, tinimbang nangani potongan gedhe. Iku padha karo nggunakake kaca pembesar kanggo mriksa donya mikroskopis saka bahan.

Tinimbang indentor ukuran biasa, gunakake indentor cilik kanggo tes iki. Iku mung padha karo mencet inten mini utawa alat rhombohedral menyang materi. Sawise penet, sampeyan kudu ngukur ukuran indentasi, nanging kanthi skala sing luwih cilik. Sampeyan mung kudu ndeleng kanthi cetha ing tapak sikil cilik sing ditinggalake dening indentor cilik.

Iki minangka bagean sing menarik - gunakake pangukuran kanggo ngetung Vickers utawa Knoop Hardness Number. Iku menehi idea babagan carane materi tahan kanggo meksa nalika sampeyan lagi dealing karo fitur cilik sawijining.

Uji Kekerasan Scratch

Njupuk kunci utawa duwit receh lan goresake menyang permukaan. Sampeyan bakal nemokake sawetara goresan utawa ndeleng manawa ora ana sing kedadeyan ing permukaan. Pungkasane, tes iki kabeh babagan ngerteni kepiye materi bisa nolak goresan nalika kena kontak karo sing luwih angel. 

Kayane nyoba layar telpon nganggo kunci mobil kanggo ndeleng manawa ana bekas. Contone, entuk materi sing luwih angel, kaya epitome kanthi tameng sing ora bisa dicopot. Sampeyan bisa nggunakake materi sing luwih angel iki kanggo ngeruk sampel sing lagi diuji.

Nalika scratching kedaden, katon banget rapet ing obyek. Sembarang goresan utawa tandha sing katon ing sampel bakal menehi pitutur marang kowe carane bisa ngadeg kanggo tantangan.

Apa Unit Pengukuran Kekerasan Material?

Cukup gampang kanggo mbingungake unit pangukuran kekerasan lan tekanan. Satuan SI kanggo kekerasan material yaiku Megapascal (MPa). Nanging, ana siji prabédan: sawetara tes kualitatif lan ora duwe unit SI tartamtu. Saiki, saben jinis kekerasan sing diwaca sadurunge duwe skala pangukuran sing beda. Punika ringkesan:

Tes kekerasanUnit pengukuran SI
Skala Kekerasan MohsTes iki kualitatif
Kekerasan BrinellMegapascal (MPa)
Kekerasan VickersMegapascal (MPa)
Kekerasan RockwellOra Ana (Tanpa Dimensi)
Pengujian MicrohardnessMegapascal (MPa)
Hardness ShoreOra Ana (Tanpa Dimensi)

Tembung Perpisahan!

Intine yaiku ngerteni kekerasan materi penting kanggo sampeyan milih materi sing bener, desain produk, etc. Kanthi cara iki, sampeyan bisa duwe kontrol liwat apa sing nggawe. Kemajuan anyar nambah kemampuan supaya luwih akurat karo tes kasebut, lan yen sampeyan pengin nindakake kanthi tuntunan sing tepat, hubungi kita!

Artikel sing gegandhengan

Daftar Isi

Kiriman sing gegandhengan

Javanese

Hubungi Kita Dina, Njaluk Balasan Sesuk

Sampeyan duwe rong cara kanggo nyedhiyakake file

Cathetan: Informasi/berkas sampeyan bakal dijaga kanthi rahasia.

Hai, Aku Sparrow Xiang, COO saka perusahaan HiTop, aku lan tim bakal seneng ketemu sampeyan lan sinau kabeh babagan bisnis, syarat lan pangarepan.